Мрежовите технологии и електроенергията

energyСигурно не са много тези, на които е направил впечатление ръстът на потребление на електричество след масовото през последните години навлизане в употреба на смартфони и мобилни телефони. И е съсвсем нормално – все пак никой не замерва в домашни условия кой уред точно колко гори. А за тези с малки размери, по традиция смятаме, че разходът им е пренебрежим на общия фон. Дали обаче наистина е така?

Специалистите представят данните от интересна статистика, според които един умен телефон за година потребява много повече енергия от хладилник, който е в постоянен режим на работа. И още една тенденция: колкото повече се развиват мобилните системи, толкова по-големи стават разходите за ток.

В края на лятото е проведено и изследване, резултатите от което показват, че всички мрежови ресурси и устройства, поддържащи съществуването и развитието на тези технологии, ползват колосално количество ресурси, което влияе на човечеството като цяло и на запасите на планетата. В подкрепа на това твърдение може да се приведе примерът, че количеството ток, което сега отива за поддръжка на мрежите за година, в края на миналия век би стигнало за осветление на цялата Земя за същия период.

Този поток, разбира се, би могъл да се съкрати, има хиляди начини, по които можем да пестим, но истината е, че поне засега малцина обръщат внимание на това и полагат усилия в тази посока. А трябва.

Защото запасите от всякакви енергийни източници не са безкрайни. Което не може да се каже за информационните устройства – те стават все повече и повече с всеки ден. Решенията не са много – разумно разходване и търсене на нови пътища за получаване на енергия. Ще трябва да поработим и за двете. Защото съвсем очевидно информационният ни век ще продължи доста дълго и не е редно да го лишим от това, с което се храни.

 

Google+ Comments