Камарата на представителите на САЩ гласува за потенциална забрана на TikTok

В значителен ход срещу известното приложение за кратки видеоклипове TikTok, Камарата на представителите на Конгреса на Съединените щати одобри законопроект, който може да доведе до неговата забрана на американска територия, освен ако текущият му собственик, китайската компания ByteDance, не го продаде. Предложението бе прието с огромно мнозинство от 352 гласа “за” срещу 65 “против”, събирайки подкрепата както на републиканците, така и на демократите.

Законопроектът сега ще бъде изпратен в Сената на САЩ за допълнително гласуване. Въпреки широката подкрепа в Камарата, някои сенатори изразяват различни мнения по отношение на регулирането на приложенията с чуждестранна собственост, което може да затрудни неговото окончателно приемане.

TikTok, който е изключително популярен сред около 170 милиона американски потребители, включително голям брой тинейджъри, се оказа в центъра на дебата. Представители на приложението и компанията-майка ByteDance остро критикуваха законопроекта, наричайки го “забрана”. Те призовават сенаторите да вземат под внимание мнението на избирателите си преди да предприемат каквито и да било действия.

Реакцията от страна на обществеността също е значителна, като в двете палати на Конгреса са получени множество обаждания от потребители на TikTok, предимно тинейджъри, които изразяват своето недоволство от предложената забрана. Интересът и загрижеността по този въпрос дори надхвърлят тези, свързани с други глобални събития като ситуацията в Газа.

Този законопроект е част от по-широки усилия на Съединените щати да адресират опасенията си по отношение на националната сигурност, свързани с Китай. Решението за бъдещето на TikTok в САЩ остава несигурно, докато Сенатът разглежда законопроекта и вземе окончателно решение.

Google+ Comments