Microsoft с Кортана за персонални компютри и холографски очила

От Microsoft обявиха, че Windows 10 ще бъде „придружен“ от гласовия личен асистент на Windows Phone – Кортана. По този начин те искат да унифицират операционните системи за PC-та, таблети, мобилни телефони, както и Xbox конзолата им за игри. Компанията оповести, че ъпгрейда до Windows 10 ще е безплатен за първата година от пускането му и ще важи за устройства, работещи с Windows Phone, Windows 7 и 8.

Благодарение на Кортана ще може да „кажете“ на компютъра си да изведе Powerpoint презентация, например; да намерите снимки, направени преди месеци; да диктувате имейли и да ги изпращате. Софтуерът пък може да ви посъветва дали да си вземете чадър преди да излезете или да отговаря на напечатани вместо изречени запитвания.

Windows 8 беше доста критикуван за това, че набляга повече на тъч-команди, отколкото на мишката и клавиатурата. От Microsoft уверяват, че гласовия контрол няма да бъде заместител на познатия тип интеракция с компютъра, а двете ще работят в симбиоза.

Минаваме на по-вълнуващата част, а именно холографските очила HoloLens. Да, с тях направо ще влезете във „филма“, а ако трябва да сме по-точни – в увеличената реалност. Те определено надскачат Google Glass и то с много. HoloLens показва компютърно-генерирани елементи върху реално съществуващи обекти. Финалният замисъл на очилата предполага, че няма да е нужно да се свързват към външно устройство, за да работят, но това евентуално ще се случи в по-следващи версии на Windows.

От компанията не пропуснаха да споменат, че НАСА вече работи с холографските очила, а Американската космическа агенция се надява да започне да контролира Марс роувъра си с прототипната версия на HoloLens към началото на юли. Всичко това звучи наистина космическо и някак твърде футуристично. Дали сме готови?

 

Google+ Comments