Да застраховаме ли новата си машинка?

Българският манталитет повелява да не се дават излишни пари. Не сме свикнали да застраховаме каквото и да е освен ако не е задължително, или не ни го предлагат някъде като безплатна услуга. Струва ли си обаче да се замислим в тази насока?

Може би да… Нека ви разкажа една реална история, от която всички можем да извлечем поука.

rubber stamp with inscription INSURANCEМлада двойка, да ги наречем Иван и Мария, се изнасят на квартира под наем. За първи път ще живеят заедно и се вълнуват. Намират приятен апартамент, който да наемат. Като обзавеждане има почти всичко необходимо, но няма телевизор. Съответно Иван и Мария решават, че ще си купят един, който да е приличен, но не и прекалено скъп. Избират си такъв за 500 лв., купуват го и не го застраховат. Защо им е? Нямат намерение да го чупят… Работата е там, че в квартирата им няма и секция, на която да сложат телевизора си. Купуват си и такава – евтина, малка, колкото да им върши работа. Съставена е от три части със специално място за телевизора, а точно над него по модел се поставя нестабилен рафт… усещате ли накъде вървят нещата. Още през първата седмица, след като Иван и Мария си купиха новия телевизор едно масивно дърво се стовари върху него. Успя да пукне дисплея и да счупи матрицата на устройството. Понеже моделът е сравнително нов, знаете ли какво се оказа? Че не се произвеждат резервни матрици и няма как да бъде ремонтиран. 500 лв. отидоха на вятъра, а ако имаше застраховка, можеше да покрие щетите от инцидента.

Иван и Мария си купиха нов телевизор скоро след това. Не им беше никак приятно, но поне научиха своя урок. Този път застраховаха новата си покупка, но след дъжд качулка, както се казва.

Google+ Comments