Кой е най-популярният уебсайт в света?

В дигиталната ера, в която живеем, отговорът на този въпрос е почти толкова интригуващ, колкото и моментът на обявяване на победителката в конкурса „Мис свят“. Кой мислите е най-посещаваният уебсайт в световен мащаб?

Отговор на този и други любопитни въпроси около глобалната мрежа дават от Интернет института към Оксфорд. Изследователи там са изчислили, че Facebook е лидер в страните от тихоокеанското крайбрежие на Южна Америка, Близкия Изток и северната част на Африка, докато Google е фаворит у нас, САЩ, Канада, Великобритания, Автралия и др.

(източник: Oxford Internet Institute)

От Института са установили още, систематизирайки резултатите в карта, че в Канада 80% от населението е онлайн, а в Китай повече от половината жители нямат достъп до интернет. В тази връзка преди време основателят на Wikipedia (Джими Уелс), най-популярната енциклопедия в света, отбеляза, че е нормално в по-студените страни хората масово да прекарват повече време в онлайн пространството, съответно да имат повече достъп, така че атмосферните влияния са ключов фактор, когато говорим по този въпрос.

Неприятна изненада представлява фактът, че върху въпросната карта България изобщо не фигурира, при все че страната ни е на 10 място за 2012 по скорост на връзката, а преди 2 години стартира мащабен проект, начело с Христин Петков (бивш кмет на Сливен), който предостави дори на малките общини и отдалечени области бърз и достъпен интернет.

Друг любопитен факт е, че в Русия най-популярният сайт е Yandex – интернет търсачка.

Google+ Comments