Първото цъфнало цвете в космоса е Циния

В толкова интересни времена живеем! Допреди години стъпването на луната беше една мечта. Съществуваше само в научно-фантастичните разкази, а да се отглеждат растения в космоса звучеше като шантава идея в главите на малцина.

tehnologichen-Zinnia-flower-in-full-bloom-in-spaceНо ето че днес голяма част от някогашното невъзможно, вече реално се е случило.

В последните няколко дни разбрахме и за първото цъфнало цвете в космоса! То е от вида циния, а един астронавт от NASA на име Скот Кели вече няколко дни разпространява снимка на растението в мрежата – всичко тръгва от публикуване на снимка в профила на Кели в Twitter.

Понеже ми стана интересно, реших да потърся малко повече информация по темата и ето какво открих. Оказва се, че преди тади циния да разцъфне в условията на микрогравитация, други подобни растения на борда на същата станция не са успели да се приспособят.

Не си мислете обаче, че всички тези експерименти с цветя в космоса са просто нечия приумица или своеволен експеримент. Те са свързани с по-обстойни проучвания на учените с цел да разберат как растенията виреят в космоса и как биха могли да се отглеждат с цел добиване на допълнителна храна за населението ни.

Как ви звучи след години да отидете в близкия супермаркети и да поискате 2 кг. космически домати? Комбинирайте ги с няколко лунни краставици и ще си спретната същинска междупланетна салата 😉

И все пак, браво на Скот Кели за ботаническите му умения. Цветето е красиво и съм сигурен, че благодарение на делото му вече хиляди и дори милион хора по света вече знаят как точно изглежда цинията.

Google+ Comments