Когато технологиите завземат живота ти…

И вие имате такива дни, нали? Ставате сутрин, оправяте се на бързо, отивате на работа, където по цял ден сте пред компютър… дори през почивките ровите във фейсбук или го правите между другото с идеята, че така си почивате и се разсейвате. У дома пускате телевизора, после пак сядате пред компютъра и накрая нагласяте любимия си филм да се изключи малко след като сте заспали. Технологиите до такава степен са съвзели живота ни, че изпадаме в ужас, ако си забравим телефона у дома, ако интернетът ни спре, мониторът покаже черен екран или настъпи друг технологичен катаклизъм.

А всъщност не е нужно да оставяме дигиталният свят да надделее над реалния. Електронните игри и социалните мрежи не са единствения нито са най-добрия начин, по който да прекарваме свободното си време.

Color-Me-Trendy-Why-Adult-Coloring-Books-Appeal-600x400Хрумвало ли ви е например, че може да нарисувате нещо? Като малки всеки от нас е оцветявал книжки или е драскал картинки. Тук не търсим толкова качество, колкото развлечение. Дори ако днес посетите любимата си книжарница, ще забележите, че се появява една нова тенденция – предлагат се антистрес книги за оцветяване за възрастни. Те се оказват особено популярни на Запад и се очаква да станат такива и у нас. За това си има причина. Хората не издържат и не смогват на всичко, което се случва около тях, и имат нужна да разпуснат. Рисуването е лесен начин да го направят.

Ако въпреки казаното до тук оцветяването не е вашата страст, то какво ще кажете за четенето? И не става дума за някоя мудна, тежка и тромава книга. Изберете си лека, която ви върви бързо и не ви затормозява със стил или терминология. Започнете някоя нова фентъзи, приключенска или криминална поредица. От онези, които четете с удоволствие, но месец по-късно не можете да пресъздадете детайлно в съзнанието 😉

Още предложения имам за вас, не са само тези двете. Много е занимателно също е реденето на пъзел, играта на карти или на настолни игри с приятели. Ако ви се удава (пък дори и не ви се удава) напишете някой разказ, стихотворение или текст на песен. Започнете арт проект, сгъвайте оригами, правете къщички от кибритени клечки, фигурки от пластелин и т.н.

Според мен всеки човек има нужда от офлайн творчески занимания. Кое е вашето любимо?

Google+ Comments