Безжичен пренос на данни

bezjichПоявата в живота ни на мобилни телефони, смартфони, снабдени с вродена интелигентност :), въведе в употреба и много нови думи и понятия. Едно от тях е Near Field Communication, което буквално означава връзка в близко поле. Ако говорим на скучния технически език, то това е безжична технология, позволяваща да се предава информация на малки разстояния в честотния обхват 13.56 МХц. Тя се осъществява при наличието на обменящите устройства на еднакви идетификатори, или NFC тагове.

Днес този метод се използва в повечето интелигентни телефони от висок и среден клас, а също така и при таблетите. Тя се превръща в толкова обичайна за техниката, колкото, да кажем, са  GPS модулите, цифровият компас или акселерометърът. Предобладаваща е при устройствата, базирани на системата Android, което между другото обуславя популярността на последните на пазара.

Много хора бъркат тази връзка с Bluetooth. Но не е едно и също. Разликата е в това, че тази система работи бързо и обезпечава бърза комуникация в по-малък радиус, което позволява да се избегне случайно предаване на грешен адресат. А скоростта наистина е много по-висока от тази, осигурявана от Bluetooth.

Да прехвърляте, както и да получавате, по този начин, на практика можете всичко, каквото ви се иска – адреси, музика, видео, снимки, визитки с телефонни номера и т. н. В допълнение таговете могат да бъдат вградени в плакати, рекламни публикации. Те са направени във формата на малки кръгли монети, докосването до които ще ви позволи да разгледате необходимата информация. По този начин технологията излиза извън рамките на предаването на данни между два телефона, таблети и други електронни устройства и отива директно при хората. Докосвайки своя, да кажем смартфон, на етикета NFC, вие получавате заложената в нея информация – например трейлърът на нов филм, ако е киноафиш. При това разстоянието за сработване е не повече от сантиметър.

И сега указания за това, как можем да използваме това удобство. За начало активирайте специалното приложение на вашия умен апарат. Избирете иконата Приложение, в раздела Опции намерете подраздела Безжични мрежи и връзки. В списъка маркирате това, което търсите.

Ура, вие активирахте NFC.

 

Google+ Comments