Онлайн пазаруване – къде е България?

Да си купим нещо онлайн – случвало се е на всеки. Необходимо ни е само да изберем доверен сайт, да натиснем бутона поръчай и да платим по банка, кеш или онлайн. Лесно и удобно е. Въпреки това у нас само 49% от хората го правят, като това са данни за 2022 от проучване на „Евростат“. Защо се получава така?

Моето обяснение се разделя на няколко части. Първата е, че населението ни е застаряващо, което определено оказва влияние върху използването на технологиите и интернет в ежедневието. Няма как възрастни хора да боравят с лекота с мобилни устройства. А пък и има много населени места, до които достъпът на интернет е силно ограничен.

Следващ фактор е развитието на бизнеса. Каквото и да си говорим, то броят на малките магазини, в които може да се плаща с карта с много малко. Причината е не само в поддръжката на пос терминал в обекта, но и невъзможността за ощетоводяване на всички стоки. Колкото и да е жалко, не малко бизнеси са в сивия сектор.

В основата на статистиката, че половината българи не купуват онлайн, е в предлагането на самите услуги. Да, през последните години тенденцията е все повече бизнеси да се позиционират и онлайн. Но не трябва да се пренебрегва фактът, че това е голям ресурс – за създаване на сайт, онлайн магазин, сключване на договори с куриери, логистика, допълнително счетоводство и наемане на персонал за работа в онлайн отдела. Предвид повишените цени на суровините за производство и при внос, то бизнесите са на ръба на оцеляването. Точно затова няма как в момента да инвестират онлайн и съответно потребителите нямат възможност да купят от мрежата.

Според мен статистиката е просто цифра, а за да се обясни и подобри, трябват много анализи и работа. Надявам се новото ни дигитално министерство да съдейства за онлайн бъдещето на страната.

Google+ Comments