Чували ли сте за кибер скаутите?

Може би днес сте очаквали да прочетете някоя тема, свързана с новостите в технологичния свят. Но вместо познания там ще ви там едни други, които, сигурен съм, ще са ви от полза. Е, знаете ли какво представляват кибер скаутите?

За тяхното съществуване аз разбрах не от къде да е другаде, а от моето дете. Представяте ли си колко съм изостанал! 😀 И все пак както може да се досетите, не съм наясно, защото това е нова програма, насочена специално към деца и безопасността им онлайн. Тя стартира в България съвместно с Центъра за безопасен интернет в страната, който има свои центрове в различните райони в България. Интересно е, че е подкрепена от МВР и често има гост лектори от отдел Кибер сигурност.

Именно чрез специално обучени хора се провеждат и класовете. Те са насечени и към преподаватели. Целта им е да покаже на децата как да се защитят онлайн – правила при създаване на пароли, използване на лични данни и снимки. След това има час за различаване на фалшиви новини и тролове. Следва и информация за толерантността, минимизиране езика на омраза и разпространението на добротата онлайн.

За всички пък любознайковци се организира и национално състезание, в което могат да се включат всички, преминали обучението. Участниците създават свои проекти по конкретна тема и тези, които покажат най-добри знания и креативност, печелят.

Аз съм щастлив, че моето дете вече има сертификат за кибер скаут. Именно едно такова обучени възбуди интереса му и започна да ми задава всевъзможни въпроси за интернет и какви са възможностите му. Все пак не може да отречем – прагът на години на деца, използващи електронни устройства, постоянно намалява, а грамотността на родителите в посока безопасност онлайн не е особено висока. Така че ако имате възможност, включете се даже заедно с детето си в програмата. Смятам и аз да го направя!

Google+ Comments