Крачка напред към еко бъдещето

Автомобили – един от основните начини за придвижване на голям процент от човечеството. Но и също от големите замърсители на околната среда и на Земята. Истината е, че няма как да се откажем от тяхната употреба. Ала какво може да направим, за да ограничим вредните им щети?

Отговорът не идва от обикновените хора, а от разработчиците, инженерите, новаторите. Чували сме различи теории за създаване на автомобили, които се задвижват с въздух, вода или слънце. Но една от добрите еко опции е водородът. Всъщност водородните двигатели са и основната цел на повечето автомобилни производители с поглед към по-доброто бъдеще.

Едни такива новатори са от Porsche, които направо взривиха пазара с изобретението си. Съвсем скоро на пазара ще бъде пуснат водороден двигател на първия Porsche автомобил. Ала не това е впечатляващото, а фактът, че това ще бъде класическият звяр – 4-литров осемцилиндров бензинов двигател V8.

За да се компенсира еко с мощност, създателите са вложили иновацията за осигуряване на повече въздушни маси в компресорите, за да се получи пълно изгаряне на водорода. За тази цел производителите пробват общо четири теории, които включват най-вече употреба на турбокомпресори с електрическо задвижване. И всичко това само за 6 месеца работа.

Хубавата новина е, че новият модел на Porsche съвсем скоро ще се предлага на масовите потребители, като цената на водороден и бензинов двигател ще е една и съща. Харесва ми тази нова стратегия за поетапно въвеждане на екоалтернативи, които не те карат да избираш между качеството си на живот и парите.

Аз едва ли ще се сдобия с подобно превозно средство, но със сигурност ще се запиша за тест драйв. Нямам търпение!

Google+ Comments