Какво е “TattooGate” и защо Apple не обича татуировки?

Новият часовник на Apple е вече на пазара и предизвика голям интерес с появата си. Но също така възбуди и редица дискусии на тема, която никой не бе очаквал. Оказа се, че Apple Watch не работи върху всяка китка. Чрез постове в социалните мрежи недоволни потребители критикуваха, че от компанията са спестили тази информация умишлено, а озадачените екипи, които разработвали устройството, твърдят, че дори не са предполагали, че ще се появи подобен “дефект”.

А в какво се състои самият проблем? “TatttoGate” се нарича явлението, причина за масовото разочарование на хората, които използват приложението със сензора “плетизмограф” Той се базира на много проста технология: кръвта е червена, защото отразява червената светлина и поглъща зелената. Apple Watch  използва тъкмо зелен LED, сдвоен с леки фоточуствителни фотодиоди, които засичат количеството кръв, течащи във вените във всеки един момент, и така измерват пулса.

apple-watch -arm-tattooОказва се, че отчитането на данните е невъзможно при спортистите с татуирани китки. Татусите пречат на устройството да разпознае правилно светлинните сигнали, селектирани благодарение на сензора.

Колкото и неприятен да е, проблемът не може да бъде решен по друг начин освен потребителите да се опитат да носят устройството на нетатуирана китка или да го държат в дланта си, докато спортуват. Последното разбира се обезсмисля идеята за гривна, но за сега от Apple не са пуснали на пазара друго устройство с подобрена технология за измерване на пулса.

Така че, читатели и приятели, вече знаете какво да имате предвид, ако интересът ви клони към Apple Watch, а ръцете под лактите ви са красиво изрисувани.

Google+ Comments