Стимулиране на креативността

Да създадеш нова технология или да разработиш нещо ново в работата си е свързвано с креативността. Когато обаче крайните срокове ни притискат и сме влезли в ежедневните порядки, то как да се справим с поддържането на добро ниво на креативност. Единна формула, присъща за всички, няма. Но днес ще ви споделя идеите на едни от най-великите умове – Айнщайн и Стив Джобс.

Какво е общото между тези двама гениални хора? Те всъщност са подвластни на теорията на безвремието, която е въведена от Айнщайн. Според нея всеки ден човек трябва да отделя поне час, в който да не прави нищо. Защо ли? Просто стоенето без гледане в екрани, а съзерцание, спомага на мозъка да изгради логически връзки между отделни идеи. По този начин има голям шанс да се появи нещо гениално.

Когато ние сме притиснати от срокове и нямаме време, то тогава се активира само лявата половина от мозъка ни и се впускаме в детайлите. Така същината остава на заден план, а тя е важната. Затова ежедневното безвремие е полезно за осмисляне и генериране на нови или усъвършенстването на вече появили се идеи.

Стив Джобс също прилага концепцията на великия учен, като, разбира се, добавя и нещо от себе си. Разработчикът е известен с това, че винаги отлага взимането на важни решения. По този начин той си осигурява повече време за мислене и същевременно преценя партньора му как се отнася към ситуацията. В тези паузи Джобс е обичал да се разхожда навън сред природата. Дори се е опитвал да предаде този полезен навик и на колегите си, като изкарва ежедневните им срещи отвън.

От всичко споделено не си мислете, че гледането в телефона, разведряващите разговори или мислите за нови покупки ще помогнат за стимулиране на креативността. Дори и в безвремието се изисква концентрация, която да е насочена към изключване от заобикалящия свят и включване в необятното.

Google+ Comments