Космически туризъм

Като дете всеки един от нас си е мечтал да полети в космоса, да види Земята от високо и да се докосне до звездите. Е, днес тази мечта може да се осъществи, защото се появява проект за космически туризъм. Какво точно представлява, кога ще се реализира и кой стои зад него – разказвам ви в следващите редове.

Преди ден попаднах на материал в медиите за една от новите идеи на SpaceX. За тези, които не са наясно, това е авио-космическата фирма на Илон Мъск. Основната им цел е да изпращат модерни кораби или пък да пускат различни предмети в космическото пространство. Но от компанията вече имат и по -амбициозни цели – да изпращат и хора.

Това от своя страна не е нещо съвсем ново, тъй като подобни частни фирми предоставят опцията срещу определено заплащане да излетиш в орбитата. Така много милиардери осъществиха мечтата си да се издигнат над всички и всичко. С професионален екип, сигурна совалка и предварително обучени, те прекарваха около седмица в безтегловност.

Но иновативното от SpaceX този път е изпращането на четирима цивилни души без професионален екипаж в открития Космос. А приключението е с продължителност от 10 дни. Разбира се, избраните кандидати ще минат редица тестове и обучения, докато дойде врем за полета, а това се очаква да се случи до около половин година.

Интересното обаче е, че тази идея ще се реализира през последното тримесечие от годината. До момента няма официално обявен конкурс за набавяне на кандидати и има доста въпросителни около заминаването. И точно това е амбицията на създателите. Ако успеят да се справят успешно със задачата за около половин година и мисията е успешна, то това ще сложи началото на космическия туризъм.

А вие бихте ли се включили в първата или някои от следващите мисии?

Google+ Comments