Биткойн град

Преди известно време бях впечатлен от идеята на Ел Салвадор да започне активно да въвежда биткойните в ежедневието. Цялата концепция ми звучеше доста интересна, но въпреки това си мислих, че излиза по медиите, за да се прави бизнес реклама на страната. Оказа се, че ужасно грешах и не само, че планът влезе в действие, ала се появи и поредна новина – за строежа на биткойн град.

Информацията дойде директно от президента Найиб Букеле. Той обяви, че вече е определена местност, в която ще се изгради биткойн сити. Погледнат от птичи поглед, ще бъде във формата на валутата и това ще е една от атракциите. И далеч не дотук се ограничават възможностите на новото населено място.

Градът ще бъде изграден за сумата от 300 хил. биткойна. Той ще бъде екологичен, а енергията за него ще идва от вулкан, който се намира наблизо. Интересното е, че Биткойн сити ще бъде освободен от данъци, освен от ДДС. Парите от тази такса ще отиват за поддържка на инфраструктурата и за въвеждането на новия град.

Интересното е, че населеното място ще разполага с всичко необходимо за нормален живот. Това са бизнес сгради, летище, институции, жилищни зони с много екстри и лукс. Общо взето идеята е там да се заселят инвеститори, които искат да печелят пари. Защото мотото на града е, че щом инвестираш, то ще печелиш колкото са големи мечтите ти.

Това звучи много грандиозно, чак дори нереалистично. Но е факт строежът на мястото и в момента неговият просперитет се оценява на милиард щатски долара. Дано да се реализира, за да видим дали ще промени хода на световната икономика и на инвеститорските борси. Но ако не се случи, то поне Ел Салвадор получи своята минута слава и даде заявка за нов и ултрамодерен финансов център.

Google+ Comments