Робот сгъва тениска за 5 до 10 мин.

Признавам си, че прането, сушенето и след това сгъването и прибирането на чистите дрехи в гардероба е едно от най-досадните домакински задължения, с които човек да се сблъска. Въобще не завиждам на жените, на които им се налага да изпълняват тези действия ежедневно за цялото си семейство. Това е досадна, трудоемка и времеемка дейност, която беше само въпрос на време да бъде иззета от машините.

Е, ето че вече има разработен именно такъв робот, който да ни помогне в борбата с ежедневното пране!

Нека ви разкажа малко по-подробно за него. Казва се Laundroid и бива представян като “първия изцяло автоматизиран робот за сгъване на пране”. Разработен е от една японска компания на име Seven Dreamers, която си партнира съвместно с Panasonic и Daiwa House. Интересното при уреда е, че когато поставите една дреха в него, той разпознава вида й и така успява да я сгъне прилежно.

По мое мнение концепцията за Laundroid е много добра и със сигурност роботът ще намери приложение в бъдеще. Мисля, че би бил изключително полезен в множество медицински заведения, домове, хотели и т.н. По план роботът ще започне да се разпространява на пазара през 2017 г., като дотогава ще се работи по неговото усъвършенстване. В момента той има способността да сгъне сам една тениска за 5 до 10 мин. Не можах да открия обаче информация колко време му отнема да изпере и изсуши същата дреха, за да може да се направи качествена съпоставка с уредите, които ползваме в момента. 

Ако японците искат също така да пригодят Laundroid за домашно ползване, ще се наложи да му направят и много други подобрения. В момента той ми изглежда тромав и бавен. Освен това е твърде голям и трудно би намерил мястото си в съвременните тесни апартаменти. За да се съглася аз да поставя уред като Laundroid  у дома, трябва да знам, че той ще си подхожда с цялостната визия на стаята, че ще работи качествено и няма да заеме повече място, отколкото бих си позволил.

Е, остава да ви попитам. Вие бихте ли си купили такава машина? Ще я използвате ли?

Google+ Comments