Онлайн комуникация по време на карантина

Събуждаме се и светът е в карантина! Домовете се превърнаха в нашите места за работа, учене и свободно време. Въпреки това, в разгара на цялата тази ситуация – която в моменти изглежда като филм – трябва да признаем, че дигитализацията е нашето спасение. Благодарение на нея се провеждат онлайн обучения, бизнес срещи, пазаруване, използват се услуги и дори се организират социални събития. Преди сме виждали подобни действия само като алтернатива, но днес са нашата ежедневна реалност.

Въпреки извънредното положение, се откриват нови възможности и средства да общуване и бизнес. Поради тази причина искам да споделя с вас някои препоръки, които могат да ви помогнат да се справите с тези промени и да подобрите комуникацията си с хората.

Ако работите от дома си и изпитвате емоцията от домашния офис за първи път, то тези съвети могат да бъдат много полезни за вас. При виртуалните работни срещи е важно да изберете подходящо пространство с добро осветление. Погрижете се за добрия си имидж и външен вид, защото те говорият много за вас. Продължете с направата на предварителни технически тестове (аудио, видео и интернет).

При започване на срещата се постарайте да осигурите спокойна среда, без шум или прекъсвания. Използвайте слушалки, за да намалите ехото. Поддържайте визуален контакт с вашите събеседници чрез камерата. Не крещи, а използвай адекватен и ясен тон на гласа. Избягвайте преувеличени движения с ръце или тяло. Проведете динамична сесия чрез въпроси и отговори, чрез коментари или даване на думата, за да сте сигурни, че всичко е ясно. В края на разговора споделете средство за контакт (имейл, уебсайт или социална мрежа) за бъдещи въпроси.

В крайна сметка най-важното е да постигнете ангажираност с всички участници и те да се разбират помежду си, което е и целта на самия видео разговор. Това поражда възможност за ново обучение, проект или ангажимент за изпълнение на задача.

Възползвайте се от тези уникални обстоятелства, за да развиете нови форми на комуникация с вашите колеги, сътрудници или семейство. Макар че скоро ще се върнем към нормалността, сигурен съм, че нашата „нова нормалност“ ще бъде много различна.

Google+ Comments