Глоби и лични данни

От приемането на Европейските директиви преди няколко години относно използването на лични данни онлайн, мерките многократно се затягаха. Причината е, че всеки един аспект от живота ни става все по-обвързан с онлайн пространството. Прекалено много данни за банкови сметки и ръководене на сделки чрез мейли, телефонни номера и имена са достъпни. Затова и сайтовете, и платформите, които не въвеждат подобн регулация, биват глобени.

Един от последните случаи е свързан с приложението WhatsApp. Всички го смятаха за много по-надеждно, дори и криптирано, от опции като Viber или Messenger например. Но според регулаторните органи в ЕС, и по-специално тези в Ирландия, от платформата не информират достатъчно ясно ползвателите за какво се използват данните им. Именно това довежда и до налагане на глоба от 255 милиона евро.

От чат компанията, разбира се, ще обжалват това решения, защото според тях не е основателно. Тук обаче ищците се позовават на възможността на GDPR директивата и възможност за поискване обезщетение до 4% от годишната печала на компанията обвиняем. По това отношение – запазването на личните данни, в Европа има наистина много сериозни и безпощадни мерки.

Но WhatsApp не е единствената глобена платформа и това не е нещо ново. В началото на този месец и Amazon бе глобен с над 700 милиона евро в Люксембург. Причината е, че центърът им за обработка на лични данни не съответства на Общия регламент на ЕС в това направление. Със същите доводи бе глобен и Google преди две години, но сумата бе една 50 милиона евро.

Аз също смятам, че трябва да има регулация на личните данни и не знам до колко наложените санкции покриват факта, че някой е злоупотребил с тях. Затова е необходимо да се понесат и последици с обезщетения на пряко засегнатите потребители, които реално са потърпевши от изтичането на данни. За съжаление обаче за този факт се разбира едва, когато е вече късно. Но с надежда вярвам, че вървим в правилната посока и скоро и това ще се случи.

Google+ Comments