Дубай – петрол, технологии и туризъм

Всеки един от нас има поне един познат, който е бил в Дубай. Или пък дори самият той е посещавал скъпата дестинация. Причината – наличието на технологични възможности, които така са преплетени с бита, че впечатляват всекиго. Общо взето усещането е, че сте поне век напред. А на какво точно се дължи този подем, ще ви споделя малко любопитна информация в този материал в блога. Все пак е лято и трябва да разнообразявам с по-лежерни и приятни текстове.

При една ретроспекция от два века назад, ще установим, че Думай е бил малко рибарско селище. Неговото население е било малко над хиляда души. Изхранвали са се предимно с търговия на стоки и на улови. Но за още 100 години напред местните съумяват да привлекат все повече продавачи и купувачи. Така градът да се превърне във важно пристанище в Близкия изток.

Тук няма да изненадам никого, като кажа, че с индустриализацията, търсенето на петрол не само на пазара, но и на залежи из различни територии, нараства. Затова след проучване Дубай се превръща и в център на гориво, което е ценно за всички и дава огромни приходи на шейха. Парите носят със себе си и множество модернизации, които постепенно започват да превръщат града и в туристически.

От мястото управление решават да инвестират именно в посещенията на хора от целия свят, защото прогнозите за добива на петрол не са добри. В следващите няколко десетилетия кладенците ще пресъхнат и после какво става? Точно в тази посока се мисли и затова се построяват гигантски мостове и сгради, изкуствени острови и се вдига имиджът на града.

В Дубай може да видите най-новите автомобили, които обаче са поръчкови с невиждани цветове и екстри. Там може да се отдадете на забавления и да разберете докъде наистина е стигнала технологичната революция. Защото дори и парите от петрол да спрат, то този подем, който е там, със сигурност ще продължи. А за да го настигнат другите – ще отнеме време.

Google+ Comments