Да инвестираме ли в технологии?

Сигурно ще се повторя, ако кажа, че сега е апогеят на технологиите и че всичко се удвои през периода на локдаун. Хиляди бизнеси се преориентираха в нишите си и превзеха и онлайн пространството. Точно затова няма как да не се запитаме дали инвестицията в технологии си заслужава, или не? Всъщност колко сигурна е тя?

Аз съм на мнение, че да се инвестира в оптимизирането на бизнеса чрез хилядите методи и способи на интеренет е наложително. Но за да ги има тях, трябва все пак и някой друг предварително да вложил средства в разработването им. Малко се получава като случая с кое е първо – кокошката или яйцето.

Ако погледнем от инвестиционна гледна точка, вкарването на пари в иновативни проекти е несигурна ниша. Доказателство за това дори са идеите на Илон Мъск. Често заради негови изказвания или други случаи претърпяват падане на акции. Пример е и случаят от появяването на милиардера във вечерното шоу по една от телевизиите и шегата с криптовалутата Dogecoin. Именно това намалява и цената ѝ.

Конкуренцията в бранша е огромна и се изисква наистина голям капитал, за да преуспееш. Може би аз тук бих го определил като на хоби и амбиция на супер богати хора. Именно несигурността на пазара и на разработката са адреналинът, който кара редица бизнесмени да инвестират в технологиите.

Но точно пък и това отказва редица малки и средни инвеститори да се влагат средства. Един от най-известните предприемачи в социални мрежи – Грант Кардон, дори казва, че той влага финансите си в бизнеси, които съществуват от поне един век и вижда поне още толкова живот в тях занапред. Именно това го прави и толкова заможен. Но от създаването на първите високи технологии минаха вече около 50 години, така че това променя ли ситуацията?

Google+ Comments