Защо е важно да изберем хубав обектив за фотокамерата си?

10.3.jpgНаскоро сте станали горд собственик на чисто нова огледална фотокамера? Поздравления! Навярно, докато сте правили избора, сте поискали съвет от поне няколко свои приятели, които са професионални фотографи или се смятат за такива. Или пък сте проследили подробно дебатите и мненията за различните модели във форумите за техника? Всяка нова придобивка обаче води след себе си не само радости, но и допълнителни грижи, а често и необходимостта от нови екстри. Да си го кажем –  и до нови разходи.

Сега може би си търсите добър обектив, а може би се питате и дали трябва да направите подобен разход? Е, тук нещата стават малко по-сериозни – изборът на апарат е песен в сравнение с това, да се спрем на подходящ обектив. Но аз няма да ви занимавам с подробни съвети за това, как да го направите. Щом сте успели с избора на апарат, със сигурност ще се справите и с това.

Но пък ще ви отговоря на въпроса, който със сигурност ви вълнува: защо ми е необходимо да купувам ултраспециализирана оптика, ако имам универсална такава и тя ми позволява да снимам макро, портрети или отдалечени предмети.

Важно е да се разбере, че цената на универсалността е качеството на вашите снимки. И за да стане по-ясно, е достатъчно да се сравни един и същ сюжет, сниман по единия и по другия начин. И не бива да забравяте, че много важни моменти от живота ви, снимани с некачествена оптика, никога няма да се повторят. Така че скъперничеството е най-малко уместно именно при тази покупка – забравете го и направете първата стъпка към идеалната си фотография.

И в никакъв случай не забравяйте за блендата – специалната дюза на обектива, която ще го спаси при падане и минимизира опасността от появата на отблясъци по време на снимане.

 

Google+ Comments