Технологии на бъдещето – Glass Fabric гривна

glassfabric2Човешкото тяло е пълно с енергия, която не се използва ефективно. Това е мнението на корейски учени, които са решени да оползотворят топлината, излъчвана от тялото ни. За целта се залавят със задачата да създадат специална гривна, която да използва тази топлина, за да зарежда устройства.

Гривната се нарича Glass Fabric, което в превод би означавало нещо като стъклен плат и предполагам, че по този начин искат да наблегнат на гъвкавостта на материала, от който е направена. Идеята е на Корейския институт за наука и технологии KAIST, а технологията приблизително следната – гривната да поглъща топлина от човешкото тяло и да я превръща в електричество. Разработчиците твърдят, че термоелектрически генератор, направен от леко и гъвкаво фибростъкло, може да бъде използван за зареждане на мобилни устройства.

Когато си сложите гривната, стотици точки, нанесени на фибростъклото с дебелина няколко стотин микрона, влизат в контакт с тялото ви и започват да използват топлината, излъчвана от него, превръщайки я в електричество. И понеже материалът се огъва, гривната ще прилепва плътно до ръката, така че точките на допир да са повече.

Концепцията работи на принципа на фотоволтаичните панели, които преобразуват слънчевата енергия в електричество. Когато температурната разлика между въздуха и кожата ви е 0,6°С, Glass Fabric може да произведе 40 MW електроенергия, която да се използва за зареждане на мобилни устройства. Но създателите ? се надяват в бъдеще да могат да приложат технологията и в други индустрии като напреимер автомобилната, самолетостроене, корабостроене и др., където обикновено голяма част от енергията се похабява, а може да бъде използвана.

Google+ Comments