Ново поколение литиева батерия

Melting-down-marketing-lies-Heres-how-long-your-new-laptop-battery-will-really-last

Литиево-йонните батерии, използвани в мобилните ни телефони, не отговарят на нуждите на потребителите. Известно е, че те не издържат много и падат бързо особено когато мобилният ви интернет е постоянно включен. Учени от Станфордския университет обаче са се погрижили за това. Те са създали технология, която увеличава капацитета на батерията, т.е. удължава времето между зарежданията. Резултатът от техните усилия е ново поколение литиева батерия, която наистина да има дълъг живот.

Познатите ни литиево-йонни батерии имат 3 елемента – електролит, анод и катод. За катод се използва литий-феро-фосфат, а за анод – графит. Докато се зареждат, литиеви йони преминават от катода към анода, който запазва акумулираната енергия, а когато се разрежда се случва обратното. Предлага се замяна на графита с метален литий, като по този начин се преодолява проблема с ниския капацитет на батерията и се удължава животът на използващите я устройства след зареждане.

Учените предлагат анодът да се покрие със защитен слой от наносфери, чиято дебелина е само 20 нанометра. Покритието от наносфери има химическа стабилност и добра еластичност, което ще позволи на батерията да подобри капацитета си. Не се уточнява обаче времето, което ще е необходимо за практическата разработка на всичко това.

Смята се, че този тип батерия ще разреши проблемите на днешните мобилни устройства и те ще издържат значително по-дълго от 24 часа, преди да трябва да се презаредят.

Google+ Comments