LG планира да пусне телевизори под WebOS

Още през февруари в интернет се появи информация, че южнокорейската компания е купила от  Hewlett-Packard правата за използване на операционната  система WebOS. В HP, които са се концентрирали в стратегическите направления на развитието на бизнеса, вместо своята ОС ще използват другата – Android. A WebOS ще бъде инсталирана в новите модели на телевизорите  LG.

Ако се вярва на неофициалната информация, първите приемници на тази платформа ще бъдат представени на международната изложба за потребителска електроника Consumer Electronics Show – 2014, която по традиция се провежда през януари. Вицепрезидентът на гиганта по въпросите на комуникационните технологии Джон Тейлър съобщи, че оста се намира в процес на бърза доработка и нейното представяне ще трябва да почака малко – ще се реализира в техниката в началото на следващата годнина.

webos2

А вицепрезидентът в направление Smart TV Самуел Чан отбеляза: Нашата компания изразява твърдата си увереност в особената роля на WebOS като решение, което е в състояние да измени правилата на играта по отношение на представянето пред ползвателите на възможностите на съвременните технологии.  Той твърди, че новата платформа ще е в състояние да върне съдържанието в инфраструкурата на телевизорите с поддръжка на функцията Smart, а също така и при персоналните компютри, таблетите и други устройства.

Има сведения, че компанията планира да модернизира сензорната функционалност на новата система и благодарение на това в близките няколко години да заеме лидерски позиции в областта на потребителската електроника, която поддържа интегрирани инструменти за работа с уебуслуги.

По мнение на експертите покупката на технологичния гигант от HP се явява доста рискована стъпка. Производителят обаче е твърдо решен да приведе плановете си в действие. Той настоява, че новата платформа ще даде възможност да продължи пътя си на пазара за техника и да предложи на клиентите си интуитивна среда и интернет услуги. Изпълнителният директор Скот Ан е настроен оптимистично: В краткосрочна перспектива ще използваме новата платформа само в телевизори, но имаме планове в бъдеще да бъде приложена и към други устройства.

Времето ще покаже доколко този оптимизъм е реален. Кой знае, може пък фирмата вече да разполага с първия демонстрационен образец и да ни изненада съвсем скоро.

Google+ Comments