Как да си изберем компактна фотокамера?

fotokameraЕ, какво трябва да направим при избора на компактна камера? Отговорът е лесен – както и при избора на други вещи, първо трябва да определим бюджета и вече, изхождайки от него, да се спрем на моделите, претенденти да бъдат вашата цифрова снимачка. Втората стъпка е да разгледаме внимателно характеристиките им и да ги съпоставим. По правило, в резултат на такъв сравнителен анализ се очертава една ясна картина на това, кое устройство е най-доброто.

Е, честно казано, често се случва даже и след това изборът да продължава да е все така труден и причините за това биха могли да бъдат много. Една от тях може да е неосведомеността на кои характеристики при избора на компактен фотоапарат трябва да се обръща внимание. Така че нека да се просветим малко!

Мегапикселите. Гоненето на мегапиксели е грешно. Съществува заблуждение, че колкото повече са заявените от производителя мегапиксели в матрицата, толкова по-качествени снимки стават. Не. Размерът на матрицата е истински важното нещо. Колкото по-голяма е фактическата й площ, толкова по-добре. От това зависи ще има ли на снимките цифров шум, какво ще бъде цветопредаването и други много важни характеристики.

Оптическото увеличение. Този параметър е достатъчно важен. Колкото по-голямо е то, толкова по-добре. Вярно, камерите, които оптическото увеличение е на висота, струват в пъти повече от по-малко можещите си събратя, но пък предлагат много по-голяма гъвкавост на употреба.

Оптическия стабилизатор. Компактните камери са неголеми е леки. И се тресат в ръцете. В резултат често се получават размити снимки. Стабилизаторът на изображението може да помогне много в тази посока. Съществуват няколко типа стабилизации, но безспорно най-добри резултати дава оптическата.

Цифровото увеличение. Заедно с мегапикселите то също е маркетингов трик, за да впечатли кандидат-купувачите. Но както можете да се досетите, по-големият зум не подобрява качеството на фотосите – напротив. Така че не плащайте за тази “екстра” повече.

Разбира се, че не трябва да забравяме и размера на дисплея – то е ясно, че на по-голям екран далеч по-комфортно ще преглеждаме резултата от снимането си.

И накрая – но изключително важно. Капацитетът на батерията. Кой иска камерата му да го изостави на половината пътя. 🙂

 

Google+ Comments