Технологиите в нашето ежедневие

В днешно време въобще не се усещаме колко много зависим от технологиите. На практика използваме технологии във всеки един аспект от нашия живот – личен и професионален. Независимо какво точно работите, едва ли въобще не използвате някакъв вид машина, благодарение на която да улеснявате процеса. Повечето хора работят с компютри, използвайки различни софтуери.

В личния си живот зависим от печката, пералнята бойлера. Мобилните ни телефони не ни слизат от ръцете, а най-елементарното е да си светнем осветлението в домовете си, когато стане тъмно навън.

Когато човек се замисли за тези неща остава смаян и дори започва да си представя какво би било ако не притежаваше тези технологии.

На първо място, щеше да ни се налага да осветяваме жилищата си със свещи. Щеше да трябва да готвим, топлим вода на огън, а прането щеше да вършим на ръка. В работата си щеше да трябва да извършваме абсолютно всяка дейност сами от най-простата сметка, до най-сложната. И за всяка силова дейност да разчитаме на човешка или животинска сила.

Доста прост и ограничен живот, защото на практика развитието на технологиите са ни дали свободата да освободим съзнанието си от излишни дейности и да развием мозъка си в друга насока.

Тоест спокойно можем да кажем, че технологиите са катализаторът на човешката интелектуална револяция.

Вие как мислите?

Google+ Comments