Зареждането през Wi-Fi е близо

Технологиите вече превзеха не само ежедневието ни, но и всички форми за лечение, изследвания и иновации. Техният принос е огромен за напредъка на човечеството. Въпреки обаче смелите начинания, няма как да не се запитаме дали има с какво още да ни изненадат учените? Ето нещо, което съвсем скоро ще се превърне в част от новите ни всекидневни порядки – Wi-Fi зареждането.

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) от доста време работят върху подобна смела идея. Но съвсем скоро в технологичните среди се появи информация, че те са на финалната права в разработването на система, която може да се възползва от Wi-Fi сигналите за захранване на много домакински електронни устройства. Идеята е, че всяко устройство, което изпраща Wi-Fi сигнал, също излъчва терагерцови вълни, електромагнитни вълни с честота между микровълнови вълни и инфрачервена светлина. Тези високочестотни лъчеви вълни, известни като „Т-лъчи“, също се произвеждат от почти всичко, което излъчва температура, включително нашите собствени тела и неодушевените обекти около нас.

Учените от MIT са се съсредоточили именно в тази посока и разработват устройство, което може да преобразува тези околни терагерцови вълни в постоянен ток. Чрез тази форма на електричество ще се захранват много домакински електроники. Към днешна дата няма практичен начин да се уловят тези вълни и да се впрегнат. След много изследвания обаче се достига до извода, че графенът, комбиниран с борен нитрид, е най-добрата комбинация за улавяне на терагерцови вълни и превръщането им в постоянен ток без загуба на енергия.

Учените смятат, че бъдещият прототип може да се използва например за безжично захранване на импланти в тялото на пациента без да е необходима операция за смяна на батериите в него. Такива устройства също могат да преобразуват Wi-Fi сигнали за зареждане на електроника като лаптопи и мобилни телефони.

Google+ Comments