Windows Phone 8.1

WindowsPhone8.1В края на 2010-а Microsoft представи на света наследника на мобилната си платформа  Mobile – абсолютно новия Phone 7. Тогава тази платформа не предизвика фурор. Всички говореха за това, че тя е обречена на провал. И въпреки че в последствие тя получи редица обновления като 7.5, 7.8 и още няколко по-малки ъпдейта, тя не успя да се похвали с необходимото количество от функции. Android и iOS спечелиха състезанието по абсолютно всички параметри.

През юни 2012-а в Майкрософт разбраха, че няма абсолютно никакъв смисъл от това да развиват системата, тъй като ядрото е подбрано не съвсем правилно и така на бял свят се появи Windows 8, базирана на NT ядро, която, макар и външно доста да приличаше на седма версия, си беше напълно различен и нов продукт.

Софтуерният гигант избра съвсем друго ядро за новата си мобилна основа, на която по-късно пусна и Windows RT. Но тук за ползвателите на старата ОС дойде лошата новина – че няма да могат да ползват новия продукт, тъй като има нови системни нужди, които са несъвместими със старите устройства. Този факт доведе до редица негативни емоции у журналисти, блогъри и разбира се, най-вече у потребителите. След този обрат много от тях се отказаха от услугите на сотфуерния мастодонт и се преориентираха към други операционни системи. При това положение осмата версия като че ли изглеждаше изначално обречена на провал.

Прогнози, които не се оказаха много верни, защото днес, почти в края на февруари 2014-а, Windows Phone 8 се чувства добре на мобилния пазар и успя да завоюва сърцата на много потребители. В някои страни тя дори надмина по продажби iOS и другите платформи. В световната мобилна класация за ОС тя заема трето място, оставяйки след себе си BlackBerry. За това време станаха факт няколко нелоши ъпдейта за всички устройства, както и няколко добри допълнения към линията Lumia на Nokia. Беше сключена сделка и за покупката на някои подразделения на Нокиа от Майкрософт, която скоро ще бъде финализирана.

Всичко това, както и съвсем скорошната поява на 8.1, говори че прозоречният гигант няма да се откаже толкова лесно от мобилния пазар.

 

 

Google+ Comments