Tesla Cybertruck – пълен провал или скрит успех?

От няколко дни в интернет пространството гръмнаха безброй шеги по адрес на новото изобретение на Илон Мъск – електропикапът Tesla Cybertruck. Ексцентричният милиардер, недоволен от скучните пикапи, които по негови думи не са променяни от твърде дълго време, се опита изцяло да пресъздаде идеята за пикапа. Резултатите бяха смесени.

Присмехът основно беше насочен към непонятния дизайн, наподобяващ нещо средно между детска рисунка и превозно средство от научнофантастичен филм от 80-те. Опитът на ексцентричния милиардер да покаже колко са неунищожими прозорците на пикапа (не бяха) също предизвика насмешка. Общо взето, можеше да мине по-добре.

Няма да споря с това, че дизайнът изглежда като нещо излязло от стара компютърна игра, чиито графики са сведени до много ограничен брой полигони. Демонстрацията на митичната здравина на бронираните прозорци беше като скеч от комедиен филм – Мъск повика самия топ дизайнер да замеря стъклата със стоманена топка и по този начин лично да унищожи част от творението си; подробен анализ на символизма оставям на Фройд. Въпреки това мога да споря, че този провален дебют е всъщност скрит успех.

Всеизвестна е пословицата „Не съществува лоша реклама.“ Tesla Cyberpunk е една от най-обсъжданите теми в интернета през последните няколко дни. Не очаквам да се задържи още дълго като тема за обсъждане в Twitter, но предварителните поръчки на електропикапа вече започнаха – определено има желаещи. Компания като Tesla много трудно може да загуби последователите си заради едно провалено представяне – и в крайна сметка този малък провал остана в съзнанието на хората като нещо забавно. При всички положения, по думите на Мъск, едва три дни след дебюта вече имаше 200,000 поръчки на прословутия електропикап.

Продукцията на Tesla Cybertruck започва през 2021 г. Как мислите – ще заменят ли наистина някой ден класическия пикап дизайн?

Google+ Comments