Технологии, за които всички сякаш забравиха

Наскоро се замислих за някои технологии, които по едно или друго време бяха доста нашумели, а оттогава… сякаш се изпариха. Става дума не само за трендовете, на които още тогава им предсказвахме кратък и лесно забравящ се живот, но също и за технологии, които бяха съвсем в крак с времето и с желанието на потребителите и всъщност си бяха доста полезни – или поне така изглеждаха.

Реших днес да напиша кратка ода за тези забравени иновации. Всичко е в кръга на шегата – естествено е, че хората не са си изхвърлили старите Apple Watches (все пак доста пари дадоха за тях), а и другите джаджи в тази публикация вероятно влизат в употреба, но е трудно да се оспори, че не се радват на същата популярност, както по време на дебюта си.

Смарт часовниците

Не знам доколко това устройство беше популярно тук в България, но със сигурност е имало ентусиасти. На световен план, когато навремето Apple обявиха първия Apple Watch, феновете на марката моментално поискаха (дори и да не бяха сигурни за какво им трябва). От тогава врявата – тази против това свръх-скъпо устройство и в негова подкрепа – отшумя и сякаш всички забравиха за тях. Все пак Apple продължава да пуска нови смарт часовници, с повече функции и съвместими с по-новите им мобилни телефони и операционни системи. Вече са нещо, което се среща по-скоро сред заклетите ентусиасти… дори и никой да не говори за тях.

Таблетите

Това вероятно е спорно твърдение, но… хората вече са по-привързани към смартфоните, отколкото към таблетите. Първите статии, предричащи тяхното падение, излязоха още през 2016 г. – тогава беше малко рано да се дават такива тежки присъди, но до края на 2019 г., мога да твърдя, че не си спомням кога за последно видях някой да използва таблет на публично място, а от още повече време не съм чувал някой познат или приятел да си е купил нов. Моят със сигурност не знам вече къде е и не възнамерявам да го заменям с по-нов модел. Може би причината е, че таблетите имат кажи-речи същата функционалност, като смартфоните, а вече не ги надминават по размери толкова, колкото в началото. При всички положения, да носиш със себе си едно устройство е доста по-удобно, отколкото да носиш две – особено като са еднакви.

Опитите на Google да ни вкара в 31 век

Малко нарушавам правилата с тази точка, но ако се замислите си е по темата – като всеки иноватор, Гугъл се стреми постоянно да надминава себе си, но не всяка идея е толкова добра, колкото звучи, и лимитациите на съвременните технологии важат даже и за най-големите компании. Една от най-запомнящите се техни джаджи, които изглеждаха сякаш ще ни пренесат директно в света на Star Trek бяха смарт очилата Google Glass. Когато излязоха, помислихме, че бъдещето наистина е сега. За жалост така и не намерихме функция за тях, да не говорим за решение на въпросите, свързани с поверителността, които повдигнаха. Другият значим случай, в който Гугъл се опита да отвори вратите към нова технологична ера, беше със серията самошофиращи се коли. Тук имаше съмнения относно безопасността им още от самото начало, които се оказаха оправдани. В крайна сметка се оказа, че светът още не е готов за самошофиращи се коли – дали е заради недоусъвершенствания софтуер, или защото другите коли са управлявани от хора е тема за дебат. Може би до 1-2 години ще има място и за тези коли по улиците.

Е, това беше кратката ми равносметка от технологии, които закратко превзеха света и после тихо и кротко изхвърчаха от общественото съзнание. Ако някоя от тях отново си извоюва старата слава, очаквайте продължение на темата.

Няма да питам за самошофиращите се коли и очилата, но колко от вас още имат/използват смарт часовници или таблети?

Google+ Comments