Смартфонът със собствено лице

smartphКомпактен. Мощен. Достъпен. Така могат да бъдат определени много смартфони. Всички те – пуснати под различни марки, но обединени от единна целева аудитория. Но героят на днешния преглед – Gigabyte GSmart Roma R2 – има не само компактен корус, мощна производителност и радващ окото вид, но и свое лице.

Казано иначе – фирмен дизайн с изключителни особености, категорично отделящи го от сивата маса смартфони, всичките почти еднакви. А Roma R2 е различен.

Идеологически наследник на GSmart Rio R1, свежият модел е приел от него множество привлекателни за потребителите черти – името на топоним – названието на града в него, не особено високата цена, стилния екстериор, поддръжката на две симкарти и приличния пълнеж. Е, за да сме обективни, трябва да се отбележи, че е взел от предшественика си не само най-добрите му характеристики – акумулаторната батерия е с не особено висок капацитет.

Но нека да започнем прегледа обичайно – от дизайна. Няма какво да се лъжем – за много голям процент ползватели това е ключов момент при избора на устройство.

Най-общо може да го определим като съединена класика на моноблок формфактор с hi-tech съвременността. Смартфонът изглежда стилно и оригинално и привлича вниманието от пръв поглед.

Що се касае до удобството на модела – то той лежи идеално в ръката. Тънък е, лек е.

В производителната база на  Roma R2 влизат двуядреният процесор Mediatek MT6572 с тактова честота 1.3 ГГц, с достатъчно мощния графичен ускорител Mali-400, 1 гигабайт оперативна памет. И тук наистина може да кажем стоп. Защото наблюдателните потребители на мобилния пазар знаят, че тези показатели за телефон от подобен клас са доста щедри. Аналозите на героя на нашия преглед са с почти наполовина по-ниски характеристики и възможности.

Софтуер. Апаратът се управлява от  Android 4.2 (Jelly Bean) – голяма част от флагманските телефони са базирани именно на нея, а за бюджетно устройство тя е направо на предела на мечтите.

Е, ако трябва да направим една завършваща оценка – Rio R1 е едно доста приятно съчетание между достъпност, уникална визия и перфектни за класа си характеристики, което със сигурност си заслужава парите, които ще дадете за него.

 

Google+ Comments