“Самсунг” е на път да въведе управление със силата на мисълта

gtec1Любителите на научната фантастика знаят, че няма нещо, родено от човешката и творческа фантазия, което после да не се е случило благодарение на човешкия гений. Нещо подобно е в готовност да въведе южнокорейската компания “Самсунг” – управление с помощта на мисълта. Да, много скоро това, за което сме си мечтали от детството, най-вероятно ще е безусловен факт. Технологиите вече достигнаха този стадий в развитието си, когато ще е напълно възможно да управляваме техниката само с мисленето си. В рамките на шегата – съвсем реално е в много близко бъдеще да може с пълна сила да усетим себе си като джедаи 🙂 За това ще ни помогне гигантът “Самсунг”, чиито разработчици от известно време с пълна пара се трудят върху таблет, който ще може да бъде управляван по този начин.

Разбира се, в действителност няма да е толкова вълшебно и героично. Енцефалограмата на мозъка ще се чете от електроди, закрепени към главата със специален платнен шлем, за който на този етап не може да се каже нито точно как ще изглежда, нито дали ще е достатъчно удобен. Възможно е да има добър вид и да е комфортен, но не е изключено да не е 🙂 Все пак това е само началото и даже и не толкова красиво, то е достатъчно обещаващо.

На първо място това нововъведение ще бъде изключително практичен и пълноценен вариант за хора, които по една или друга причина имат двигателни ограничения и не могат да използват таблет. От компанията се надяват, че по този начин не просто ще привлекат нови клиенти, но и че ще бъдат истински полезни за тях. Спор няма, че това е една истински благородна цел, а и че е изключително обещаваща. Чакаме с нетърпение.

 

Google+ Comments