Полезни съвети за снимане на вода в движение

dvijenieВодната стихия хипнотизира. Тя е динамична и изменчива. Без вода животът на планетата би бил невъзможен. Тя може да бъде опасна, може да бъде прекрасна, може да бъде тиха с едва уловимо движение на гладката й повърхност, но може да бъде стремителна и бързопроменяща се. И да не я уловиш в кадър – си е направо престъпление. Но и тук идва уточнението – да уловиш водата в движение, си е доста трудна задача от чисто техническа гледна точка. Много новаци във фотографията не успяват да предадат нейното великолепие, динамика, цвят и текстура. Пък и всеки отделен обект си има своите особености и специфики. Но все пак за запечатването в кадър на вода в движение си има и общи принципи и днес ще ви запозная с някои от тях. Ще ви споделя някои простички секрети, с помощта на които да получите отлични снимки.
Всичко, разбира се, започва от идеята. Първо трябва да решите какво точно ще снимате – дъждовните капки или играта на фонтана в близкия парк, вълните, галещи брега, или бълбукащия поток на планинска река.
Пейзажната фотография е специален вид изкуство. За да получите обемен пейзаж, трябва да вземете предвид много фактори: състоянието на атмосферата, положението на слънцето и други детайли. Всичко това е не по-малко важно от техническите подробности. Така например е неприемливо водата да изпълва целия кадър. Такава снимка няма да възпроизведе търсеното впечатление. А професионалистът веднага ще прозре в нея неопитната ръка на новак във фотографията. Затова първо си изяснете в главата как точно трябва да изглежда обектът, щателно помислете и за сюжета.
В никакъв случай не трябва да пропускате и следващото правило – при подобен род фотография то си е направо златно. То е най-мощният и най-известният композиционен метод на превръщането на снимките в динамични изображения. Основната му идея е да се гарантира, че снимката ще се чете отляво надясно и отгоре надолу. С прилагането на този стандарт вие визуално делите кадъра на девет части. Пресечните линии се явяват точките на фокуса. Въпреки че съвсем не е задължително да се фокусирате върху тях – очите сами акцентират на тези места.
Що се отнася до чисто техническите указания, те са много кратки и ясни: използвайте статив, използвайте светлофилтри, снимайте няколко кадъра при различни скорости, използвайте отрицателна компенсация на експозицията, ако има видимост през водата, и обратно – положителна, ако кадрите са преимуществено светли.

 

Google+ Comments