Новите умни часовници на Samsung

umniТемата за носимата електроника през тази година беше актуална повече отвсякога на изложението за потребителска електроника Consumer Electronics Show. И корейската фирма не направи изключение от всеобщата активност в тази посока и заедно с новия си флагман Galaxy S5 представи свежи модели на часовниците Galaxy Gear и актуалните за любителита на спорта и фитнеса – Gear Fit, нещо изключително модерно.

Започваме прегледа с обновените варианти на Samsung Galaxy Gear – Gear 2 и Gear 2 Neo. Външно те не се отличават особено от именития си предшественик. Всички иновации са вътре в корпуса. На първо място инсталирана е не ОС Android, а Tizen OS. В разработката на тази операционна система корейската компания е участвала активно. Говори се, че скоро ще се появи и при други устройства, не само самсунговски. Тя има ниско енергопотребление, благодарение на това новите модели могат да функционират без презареждане в продължение на три дни. За тези, които не си спомнят – предшественикът на новата двойка не можеше да издържа в стандартен режим повече от ден.

Двата модела на практика са идентични, разликата е в това, че в  Neo няма камера за разлика от Gear 2. И двете устройства са защитени надеждно от влага и прах. Размерите им също са почти еднакви – 37.9 x 58.8 x 10.00 мм, теглото също – от 55 до 68 г. Замислени са в три разцветки – черен, оранжев и златист.

Samsung Gear Fit е изключително модерен фитнес аксесоар, макар и да е частично умен часовник. По същество той е първият с извит екран. Моделът изглежда доста любопитно – теглото му е само 27 г, размерите 23.4 x 57.4 x 11.95 мм. И той не се страхува от прах и вода, и той се управлява от Tizen.

Както стана дума вече, гривната за фитнес няма функционалността на умните часовници, но и нейното предназначение е съвсем различно – тя е длъжна да контролира параметрите на физическата активност на собственика си. И за спортистите тя е просто находка. Снабдена е с набор от програми за ефективна тренировка. Следи за сърдечния ритъм на притежателя си и не му позволява да отстъпи от зададената активност. Също така това малко устройство е в състояние да следи съня на собственика си, броя на стъпките и т. н.

 

Google+ Comments