На какво може да ни научи Apple

5thaveapplestoreВ един идеален бизнес свят всички биха били като Apple – производители на качествени продукти, които са изпипани до перфектност. Вместо това имаме хиляди компании, които произвеждаха тонове продукти с посредствено качество, гонейки бърза печалба.

Визията на Apple е съвсем друга обаче – вместо просто да продават продукти, те създават устройства, които променят живота ни, улесняват го, и до някаква степен го обогатяват. Ето как те искат да се позиционират на пазара и успяват. Едно е да имаш продукт, друго е да имаш продукт, който вдъхновява, който носи послание.

В магазините на Apple потребителят получава цялото внимание, което заслужава – там го карат да се чувства значим и специален. Служителите са насърчавани да създават незабравими спомени. Те просто трябва да обичат хората – това е по-важно от техническите познания. Дори не е нужно да си говорите за продуктите, които продават. Когато Apple наемат персонал за своите магазини, те ценят разнообразието, защото искат служителите им да са отражение на потенциалните им клиенти. На татуировки и пиърсинги се гледа с добро око.

Персоналът в Apple продава не продуктът, а ползите, които той носи. Там не се изреждат технически характеристики, а се набляга на това как той би подобрил живота ни. В магазините на Apple се чувстваш едва ли не като у дома си – получаваш топло посрещане, повече от приятен престой там и те изпращат с усмивка, независимо дали си направил покупка или не.
Както виждате, стандартите за обслужване на Apple са изключително високи. Към този вид отношение към потребителите всички би трябвало да се стремят, интерпретирайки го по свой собствен начин обаче.

Google+ Comments