Какво не знаете за LinkedIn

Нека започнем с това какво знаем за LinkedIn…

Първо, това е най-популярната професионална социална мрежа. Пусната е в действие през май 2003 г., но компанията е основана от Рид Хофман през декември 2002 г. Седалището й е в гр. Маунтин Вю, Калифорния, САЩ. В нея работят над 7 хил. души, а общият брой на регистрираните потребители в LinkedIn към 2014 г. надхвърля 380 млн. Не е изненадващо, че най-голям е процентът на направените в Америка акаунти, но това далеч не означава, че LinkedIn не се използва и в други краища на света.

Всъщност в тази социална мрежа ще намерите някои интересни функции, които със сигурност ще са ви от полза в определени ситуации. Ето някои от тях:

  • Публикуват се обяви за работа, по които можете да кандидатствате – по тях кандидатстват по-малко хора в сравнение със сайтовете само за онлайн обяви, така че и конкуренцията за въпросната позиция е по-ниска. Това linkedin-tips-impressionозначава, че имате още един достъпен и безплатен канал, през който реално можете да си намерите нова работа.
  • Може да ви дават препоръки, които да добавите към професионалния си профил и така да го подобрявате периодично. Вие самите също можете да давате препоръки – значително по-лесно е, отколкото хвърчащите листчета, които познаваме.
  • Следите новостите покрай компаниите, които ви интересуват – така научавате първи за новините в бранша и сте една крачка пред другите. Все пак никога не знаете кога подобно знание ще се окаже полезно.
  • Присъединявате се в бизнес групи по интереси – по този начин хем завързвате нови бизнес контакти, хем получавате съвети от професионалисти в бранша, хем обменяте информация с експерти от близо и далеч.

Според мен да имаш професионално направен профил в LinkedIn е задължително условие в днешен контекст. Тази социална мрежа може и да не е сред най-използваните в момента у нас, но със сигурност може да се окаже полезна в най-близко бъдеще.

Google+ Comments