Как крачкомерите ни направиха по-активни

В съвременното забързано ежедневие невинаги успяваме да се грижим за тялото си. Да, който иска ще намери време – но живота не се съобразява с темпото ти. Понякога изпускаш топката за седмица, две, и докато се усетиш вече са минали два месеца от последния път като видя вътрешността на фитнес зала. Все по-наясно сме с рисковете от застоялия начин на живот и същевременно сме все по-приковани към офис столовете и диваните.

За всеобща изненада, на помощ дойдоха… крачкомерите.

Някога крачкомерите бяха отделни устройства, основно разпространени сред спортистите, но със зората на смартфона настъпи и зората на приложенията крачкомери. Сега всеки може да се възползва от това да знае какво разстояние е изминал пеша за деня.

Но с какво ни помага това? Редица проучвания са на мнение, че ходенето не е особено ефективен начин за поддържане на добра форма. Все пак, повечето са съгласни, че е по-добре от нищо. И при ходенето се наблюдават ползи, свързани с намаляването на риска от сърдечносъдови заболявания, високо кръвно и тип 2 диабет. Ходенето също може да подобри баланса, координацията и да помогне на мускулите да заякнат.

А ролята на крачкомерите в тази картина е проста. Ако някога сте използвали подобни приложения или познавате човек, който го е правил, сигурно ви е направило впечатление, че ходенето пеша изведнъж се превръща в предпочитан метод за придвижване.

Крачкомерът е лесен и удобен начин да следим своя прогрес. Даже повече – подтиква ни да се опитаме да надминаваме себе си с всеки изминал ден. А не се ли състоят именно в това добрите тренировки?

Вие обичате ли да ходите (за спорт или за удоволствие) и използвали ли сте крачкомер?

Google+ Comments