Google Glass

glassgoogleПомните ли как, като гледахме научнофантастични филми в детството, си мечтаехме някой ден действително да се ползваме от толкова развити технологии. Много от нещата се превърнаха в реалност, за други трябва да почакаме, трети – кой знае. 🙂 На първо време обаче имаме възможност да получим някои свръхестествени способности с помощта на Гугъл очилата. Появата им обещава много промени. Не просто забавни игри и комфорт, а промяна в живота.

Това е абсолютно нов вид приспособление, чийто главен смисъл се определя като разширена реалност, мобилна и интернет връзка. Разбира се, първите модели няма да реализират всички тези функции, но се предполага, че при следващите версии ще има възможност за пълноценното им прилагане. Очаква се това чудо на техниката да изглежда като рамки на очила с прозрачен дисплей.

За техническите характеристики още се знае малко, но то е напълно достатъчно, за да си представим картината. Изображението ще се предава чрез проектор , който може да бъде сравнен с 25-инчов екран, отдалечен на 2.4 метра. В ролята на операционна система ще влезе Android 4.0.3. Ще могат да се правят снимки с 5-мегапикселова камера и видеоклипове във формат 720p. Ако искате да правите записи, може да ползвате 12 гигабайта памет от общата за очилата 16. За връзка с други устройства има MicroUSB, а безжичната връзка е под формата на WiFi и Bluetooth. Любопитно е, че отсъстват високоговорители, звукът се предава посредством вибрации направо през главата. Всичко звучи идеално, но винаги, когато става въпрос за такива супер модерни устройства, възниква въпросът за функционалността, в какви случаи биха могли да се ползват. Предлагам два. Например при екскурзия в непознат град вълшебните очила могат да ви заведат бързо до търсеното място. Много често ставаме на интересни неща, които искаме да споделим с близък човек, но докато реагираме да извадим смартфона или друго устройство, мигът вече е отлетял. С гугъл очилата можем буквално да улавяме мига.

Наред с ползите обаче, още отсега има опасения и за вредите, които могат да нанесат на обществото тези вълшебни очи. Има подозрения, не съвсем безпочвени, че те могат да бъдат използвани за нерегламентирано следене и контрол. Времето ще покаже.

 

Google+ Comments