5G мрежа

Несъмнено една от най-обсъжданите теми от началото на годината е въвеждането на 5G мрежата в целия свят. Стартираща със скандали относно безопасността, кога официално ще заработи – все още нe е известно. Затова днес в блога си реши да ви дам малко повече информация какво представлява самата мрежа, а дали трябва да функционира – оставям да решите сами, защото всеки има собствено мнение по темата.

5G е следващото поколение мобилна безжична връзка, която в крайна сметка ще замени 4G LTE връзката. Това не е нов термин, а по-скоро е като допълнение и подобрение на вече съществуващите. С 5G скоростта на качване и изтегляне ще бъде драстично по-голяма. Закъснението или времето, необходимо на устройствата да комуникират помежду си в безжичните мрежи, също ще намалее.

Като цяло идеята е разговорите по телефона, писмената онлайн комуникация и най-вече сърфирането в Интернет, да се извършват с много по-висока скорост и заедно с това да позволява свързването едновременно с повече устройства. По този начин отварянето на сайтовете трябва да се случва мигновено. Освен това бързата скорост на връзката, ще позволява качването онлайн на видеоклипове в Ultra HD или 3D само за няколко секунди. 5G обещава да бъде 10-20 пъти по-бърз от текущите мобилни връзки.

До момента бяха представени мобилни устройствата, които поддържат 5G мрежата, а мобилните оператори започнаха да въвеждат услугата в месечните планове за потребителите си. Предстои още много работа по изграждане на самите мрежи по света, както и с разработването на още технологии.

5G работи в три различни спектрални диапазона. Въпреки че това може да се стори маловажно, истината е, че има съществен ефект върху ежедневната употреба. Несъмнено ще навлезе в сфери като обществената безопасност и инфраструктура, превозните средства, устройствата за дистанционно управление, здравната грижа и интернет технологиите. Остава въпросът дали светът и хората в него са готви за толкова голяма крачка към технологичността?

Google+ Comments