Умни маратонки

Вече живеем в бъдещето. Освен иновациите в смартфоните, начините ни за комуникация и като цяло в живота ни, вече се появиха и умни маратонки. След поредица от опити за пускане на интелигентни и достъпни обувки, Nike представи най-технологичните си обувки „Adapt BB 2.0“. Те имат способността автоматично да се приспособяват към крака и да се самозавързват.

Специфичното при тези конкретни маратонки е, че имат малък микрочип, който се свързва с мобилно приложение. Чрез него ние избираме твърдостта, с която искаме връзките да са опънати. Системата работи като при плъзгане на стъпалото в обувката, се задейства сензор в петата. След като това се случи, два бутона от външната страна на модела позволяват по-фини настройки за персонализиран комфорт. Има и допълнителна опция – чипът винаги да помни параметрите и автоматично да регулира връзките при ходене.

Обувките разполагат и с малка вътрешна батерия, която поддържа микрочипа, както и моторчето за затягане. Според компанията батерията ще може да издържи от зареждане до зареждан около две седмици. Възвръщането на енергията след това се извършва чрез безжична база за зареждане, която ще бъде включена в кутията.

Новите маратонки, които Nike нарича „пробив в цифровите, електрическите и механичните технологии“ и „е специално проектирана за движение“, спокойно може да измести специалния модел от 2016 г. Nike Hyperadapt. Любопитното за новите Nike Adapt BB 2.0 е приликата им със самонастройващите се обувки Nike MAG (Magnetic Anti Gravity). Те са използвани от героя Марти МакФлай (Майкъл Фокс) във филма от 1989 г. „Назад към бъдещето 2“.

Иновативните спортни обувки са предназначени за баскетбол, но спокойно могат да се използват в ежедневието, както и за други спортове. Цената е сравнително ниска за подобен технологичен пробив. От компанията производител се надяват, че именно по-конкурентната им стойност ще привлече по-голям брой клиенти и манията по „умните маратонки“ ще се разпространи по-бързо.

Google+ Comments