Умна къща

Ако сте се чудили какво представлява и дали изобщо може и вие да направите интелигентен дома си, то тази статия е за вас. На първо място искам да ви кажа, че „умна къща“ не означава напълно нови джаджи или елемнти и че не изглежда като офис на НАСА, въпреки че можете да го направите, ако желаете.

Често наличието на интелигентен дом означава просто подмяна на устройства, приложения и аксесоари с други, които са свързани или автоматизирани. Такъв пример са модерните превключватели за звук и аудио в дома, системите за сигурност, свързани с вашия мобилен телефон и т.н.

Сега въпросът е … какво е интелигентен дом? Първото нещо, което трябва да има вашият интелигентен дом, е централно устройство, за да може да служи като команден център за дома. Това ще ви позволи да го използвате в реално време от приложение на вашия смартфон или таблет. Можете също да управлявате системата от интелигентен гласов асистент, но за това – друг път.

Предимството на подобно жилище е, че можете да получите информация незабавно. Умните домашни устройства могат да ви предоставят данни по различни аспекти, включително и сигурност. Чрез тях получавате бърз достъп до историята на записите, направена от интелигентни охранителни камери.

Следваща положителна черта е автоматизацията. Ако не искате да управлявате ръчно устройствата във вашия дом през цялото време, можете да отидете по-далеч и да конфигурирате различни съчетания между устройствата, свързани помежду си. Освен това, е възможно да се конфигурират определени действия във връзка с входа или изхода на къщата или активирането на сензорите.

Целта на умните домове е къщата ви да опознае вас и вашето семейство и дори приятелите ви и да работи автоматично въз основа на случващото се, без да е необходимо вашето действие. Едновременно звучи много удобно и иновативно, но и плашещо. Вие бихте ли направили дома си интелигентен?

Google+ Comments