Работа от вкъщи, Google и милиард долара

За повечето бизнеси пандемията се отрази по неблагоприятен начин. Или поне в началото бе така, тъй като се налагаха големи преструктурирания и промяна на начина на работа. Но се оказа, че и вирусът помогна по такъв начин да се оптимизират задълженията, че всъщност много от по-големите компании да имат стабилни спестени финанси. Как – Google е точният пример за това.

Според последните доклади на глобалната компания, една от основните дъщерни фирми – Alphabet, е отчела повишаване на бюджета с около милиард долара. Това е наистина колосална сума. Обяснението на мениджърите обаче е много просто и логично. Причината е фактът, че всички служители работят от домовете си и това съкращава много от социалните разходи на фирмата.

Всъщност Google са известни в бизнес средите като едни от най-либералните към своите служители спрямо осигуряването на допълнителни предимства. Освен че подсигуряват храната и се грижат за приятния престой при командировки, те също организират и допълнителни мероприятия. Партита, срещи, забави, пътувания, билети и какво ли още не са само част от бонусите към служителите.

Сега обаче всички са у дома и разточителните привилегии са оставени в миналото на предходната година. Може би на работниците им липсват подобни социални контакти и развлечения, но предвид обстоятелствата те продължават работния процес от уюта на дома или от всяко желано място по света. Именно това ограничение дава на техните работодатели спестявания от милиард долара.

Изводът е, че понякога нещо ти се взима, но всъщност ти не го губиш, а получаваш друго от непредполагаемо място. Да, кой би си помислил, че може да се пести толкова много от подобни направления. Но това бихме могли да кажем, че са финанси, които в момента ще помогнат на компанията да се стабилизира и да устои на промените на пазара.

Google+ Comments