Очила за разширена реалност

Разширената реалност е технология, която смесва общата реалност и добавя към нея виртуална реалност. Донякъде това звучи като виртуална реалност, но в действителност разликата е, че виртуалната реалност е изолирана от реалната и е чисто виртуална. Докато разширената реалност може да се използва на различни устройства – от компютри до мобилни устройства и дори други технологии, които вече я внедряват.

Понастоящем най-атрактивното използване на добавената реалност е да се внедри в очила. Те са предназначени да бъдат по-иновативен продукт с по-голямо търсене. Някои експерти твърдят, че биха могли да заменят смартфоните. Точно затова се появиха компании като Google Glass Project, които започнаха да се впускат в създаването на подобни очила. Ако потърсите в YouTube, може да намерите видеоклипове с прототипи на очила с добавена реалност.

Трябва да имаме предвид, че тези нови продукти все още няма да бъдат достъпни за обикновените потребители. Причините са високата цена, която някои очила ще имат и защото тепърва се разработват. Но най-хубавото при този тип технология е, че може да си представим многото функционалности. Те могат да се прилагат както в образованието, промишлеността, така и в медицината и други области.

В редица научни публикации се споменава, че разширената реалност навлиза в разцвета си. От зараждане на идеята до реализирането ѝ – ще бъде много интересно да се проследи по какви нови начини ще могат да бъдат използвани. Още по-вълнуващо е да се разбере по кои други нови устройства ще може да бъдат достъпни освен смартфони и очила с разширена реалност.

Единственото, което ни остава, е да осъзнаем еволюцията на добавената реалност и нейните нови начини да я използваме. След като дефинирахме и прокарахме добавената реалност като реалната среда, смесена с виртуалната, защо вече да не обърнем нещата реципрочно? Интересно ще е, нали?

Google+ Comments