Новите снимки

В света на дигиталната ера онлайн присъствието е задължително. Наша визитна картичка в интернет е информацията, която добавяме, а тя най-често е чрез снимки. Правилен ъгъл, композиция, цветове, ефекти – всичко е от значение, щом служи за представяне пред обществото – едновременно познати, приятели и работодатели.

Телефоните от последно поколение са като мини камери в джобовете на притежателите си и осигуряват високо качество на снимките. Задно с това предлагат и допълнителни обработки, ориентация и заснемане. Софтуерно се позволява и промяна на тоналност, наситеност, контраст, светлина и още много подобни опции. Определено те се харесват от ползвателите и се силно употребявани. Затова и все по-често се забелязват добавени снимки с различен фокус и варио.

Водени от тази тенденция, различните социални мрежи също добавиха допълнителни опции към приложенията си за обработка на снимки. Те са изключително полезни и придават наситена ефектност, но има един недостатък – не са толкова прецизни. В общи линии замисълът и изпълнението им са добри, но не задоволяват постоянно променящите се тенденции за качество. Може да кажем, че всъщност бързата онлайн обработка на снимките е започна точно от тях.

Но къде сме сега? Човешкото око е ненаситно, а нови възможности постоянно се появяват. В момента най-актуални са различните приложения за промяна на възприятието на снимка. Предполагам, че сте забелязали 3D-фотоси, които първоначално се използваха за реклама, а сега са масови. Друга интересна опция е създаване на движеща се траектория на някои от елементите на снимката. Иновативното тук е ефектът може да се постигне за почти всяка снимка и не зависи от момента на направата ѝ.

Чрез новите приложения фотозаснемането вече променя своите предели. Всяка снимка не е просто снимка, а мини видео, шедьовър на изкуството, творба. С нетърпение очаквам и последните иновации, които да разкрият още по-голям арсенал от възможности. Даже не мога да предположа след още 5 години как ще изглеждат снимките. А вие?

Google+ Comments