Инемури: Японската практика на дремене на обществени места

Инемури, японска концепция, може да се преведе като “да си поспиваш, докато си наясно”, и представлява практиката на дремене на обществени места. Това е явление, което отразява уникалните социални и работни норми в Япония, където работните часове често са много дълги и където изразяването на умора може да се разглежда като знак за усърдие и посвещение на работата.

Инемури не се смята за нещо неприлично или непрофесионално. Напротив, често се възприема като признак, че човек е изморен от изключителната си трудова ангажираност. Явлението е широко разпространено сред всички възрасти и социални групи, като се наблюдава в метрото, на работното място, в училищата и дори на срещи.

Въпреки че инемури може да изглежда странно за хората от други култури, в Япония това е част от ежедневието и помага на хората да се справят с напрегнатото ежедневие и да възстановят енергията си в хода на дългия работен ден. Тази практика подчертава различните отношения и нагласи към работата и личното време в различните култури.

Google+ Comments